Scan Offices grønne forandring: “I dag vil de unge arbejde her”.

På blot få år er det cirkulære og ansvarlige blevet en hjørnesten i Scan Offices forretning. En leders trafikulykke kickstartede for alvor den bæredygtige transformation, som betyder, at virksomheden i dag tiltrækker den unge klimabevidste generation.

Bevar, genanvend eller giv videre. Leverandør af indretnings- løsninger Scan Office har på få år omlagt forretningen, så ressourcespild i dag er no-go og cirkulær og langsigtet tænkning dominerer. I dag handler det ikke primært om at lange en masse nye kontormøbler over disken, men om at tage sig af hele indretningsløsningen for kunden med fokus på holdbarhed, genanvendelighed og nænsom brug af ressourcer.

– I dag har vi miljø, natur og mennesker for øje konstant. Det giver mening, det er en god forretning, og det har betydet, at vi i dag er en forandret virksomhed, der også tiltrækker helt unge medarbejdere, siger bæredygtighedschef Jan Bertelsen, der er en af fire ejere af Scan Office.

Virksomhedens ansvarlige rejse, tog for alvor fart, da Jan Bertelsen kom ud for en trafikulykke for tre et halvt år siden. En spritbilist hamrede ind i ham, da han holdt stille i et kryds. De mén, han fik, gjorde ham ude af stand til at varetage sin hidtidige funktion som salgsdirektør.
-Jeg kunne ikke længere sidde ved en skærm og lave udbud og se på excel-ark dagen lang. I det hele taget kunne jeg slet ikke arbejde så mange timer og i det tempo mere, siger han.

Før ulykken havde Scan Office “godt nok flirtet med bæredygtighed og verdensmål,” som Jan Bertelsen siger. De gode tanker forblev dog i overfladen. Man fik ikke rigtig taget konkret fat. Men da Jan Bertelsen skulle tilbage efter ulykken i en mere skånsom stilling, valgte han at gå målrettet ind i arbejdet med at gøre cirkulær tænkning til omdrejningspunkt for forretningen. Scan Offices tilgang skulle ikke forblive pæne ord om bæredygtighed, men udmønte sig i et helt nyt forretningskoncept.

– Jeg kastede mig ud i at undersøge, hvordan vi kunne omlægge til en cirkulær forretningsmodel. Men jeg gjorde det på nye skånsomme arbejdsvilkår. For pludselig var jeg selv blevet socialøkonomisk medarbejder, der ikke bare kunne løbe rundt i hamsterhjulet.

Ud og hjem med fyldt lastbil

Skal Jan Bertelsen beskrive yderpunkterne i Scan Offices forandring siger han, at virksomheden gået fra at være en almindelig leverandør af møbelinventar til i dag at skræddersy cirkulære og langtidsholdbare løsninger til kunderne.

-Tidligere lignede vi alle andre: samme produkter og prisniveau. Vi solgte stole, der kunne vippe og borde, der kunne køre op og ned. Vi skilte os ikke ud. I dag er vi en virksomhed, der sælger ansvarlige løsninger. Når en kunde skal have nyt inventar, kommer vi ud med en fyldt lastbil, men vi kører også hjem med en. Vi tømmer domicilet for alt – lige fra borde til toiletbørster. Og vi sikrer os, at alt bliver brugt igen eller givet videre til velgørende formål, siger han.

Scan Office har investeret for at få den rette ekspertise ind i butikken. Blandt andet har man købt 50 procent af BOP, der har 24 år erfaring med at rydde domiciler, kildesortere og donere materialer.

– Viden og de rigtige partnerskaber er afgørende, og det er det selvfølgelig også, at vores underleverandører er miljøcertificerede. Vi samarbejder med dem, der kører samme vej som os, siger Jan Bertelsen.

Sid i eget skrald

Et konkret eksempel på det, Scan Office sælger i dag, er en løsning, virksomheden har lavet til Regionshospitalet Randers. Regionshospitalet har fået nye møbler lavet af eget restaffald: plastaffald fra køkkenet og plastbeholdere suppleret med plastaffald fra Randers Kommune. Materialerne til de ‘nye’ møbler er altså så at sige hentet i baghaven og ikke fløjet ind langvejs fra. Der er ikke drevet rovdrift på jordens sparsomme ressourcer.

– Alt det plast, der er smidt ud, har vi – i kompagniskab med en partner – lavet 700 stole af. Så pårørende, patienter og personale sidder faktisk i deres eget skrald. En ekstra bonus er, at kunden ikke har haft udgifter til at komme af med affaldet, og hvis stolene skal opgraderes om nogle år, kan de smeltes om adskillige gange, siger Jan Bertelsen.

Til bæredygtighedspaletten hører, at Scan Office donerer brugte ting videre og tager sig af mennesker, der er på kanten af arbejdsmarkedet og giver dem en chance for at bidrage.

– Vi har blandt andet doneret madrasser, bestik, service og andet til Folkets Hus på Nørrebro og har ansat flere socialøkonomiske medarbejdere i vores egen produktion og på lageret. Det er også et stigende krav i offentlige udbud – heldigvis, siger Jan Bertelsen.

Scan Office vandt for nylig 2 større offentlige udbud og skal de kommende fire år møblere både 82 kommuner samt statens kontorer, kantiner og mødelokaler.

Unge vilde med konceptet

At man på få år har kunnet forandre virksomheden så markant, tilskriver Jan Bertelsen, at han har fået frie tøjler i sin nye funktion som bæredygtighedschef. Der har været stor opbakning fra resten af ledelsen. Den cirkulære tilgang har i den grad også skabt motivation og glæde hos medarbejderne og betydet, at Scan Office nu modtager uopfordrede ansøgninger fra en gruppe, der ellers har været svær at lokke til virksomheden – de unge.

– For første gang i årtier får vi ansøgninger fra generation z. Det har ellers været svært for os at tiltrække dem. De har set os lidt som en gammelmandsvirksomhed. Men nu søger de uopfordret hertil, fordi de har hørt om vores cirkulære koncepter. De unge vælger virksomheder, der tager ansvar, siger Jan Bertelsen.

Det ændrede fokus, hvor man i dag rådgiver om hele bæredygtige indretningsløsninger, har gjort arbejdet i Scan Office langt mere meningsfuldt, siger Jan Bertelsen.

– I stedet for at være mainstream-sælger af borde og stole, så er man nu konsulent og rådgiver og leverer møbler, der er miljø- mærkede og fremstillet etisk og moralsk rigtigt. Medarbejderne føler, de bidrager til at skabe en bedre verden, og det gør de jo. Vi ved, at hvis vi bliver ved med at fælde skov og hente nye råstoffer, ja så løber vi snart tør og smadrer kloden. Det, at vi værner om mennesker, miljø og natur, skaber meget stolthed internt.

Sund fornuft

For Jan Bertelsen selv har forandringen givet ham nyt indhold i jobbet. Men det har også betydet, at han i det hele taget havde mulighed for at vende tilbage efter ulykken.

– Jeg er jo selv en af dem, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Jeg kan ikke taste, skrive og huske på samme måde som før og kan ikke koncentrere mig længere tid af gangen. Men sådan nogle som mig er der plads til i Scan Office. Jeg fik en ny mulighed for at føle mig nyttig, og da jeg skulle tilbage på job, ramte jeg jo lige ned i tidsånden med det, jeg valgte at beskæftige mig med. Det er gået fra at være et venstrehåndsprojekt til at være en hjørnesten i Scan Offices forretning.

Der er gået lidt inflation i ordet ‘bæredygtighed’, synes Jan Bertelsen, så det bruger han helst ikke. I stedet kalder han Scan Offices måde at drive forretning på for ‘sund fornuft.’

– Hvorfor rydde skove, trække jern ud af bjerge og transportere det langvejs fra, når vi kan genanvende meget af det affald, vi har lige rundt om hjørnet eller give det videre? Jeg er sikker på, at om få år, der bruger vi slet ikke nye materialer længere. Den rejse er begyndt, og det er den eneste vej at gå.

Del artikel